Submerged treasure; ‘Longmire’ and the strong, silent type
headline »
Tue, 12/06/12 – 4:01 | No Comment

June 02, 2012 12:00 AM
Sending robots into the past sounds like science fiction. It’s the basis of “Terminator” and other movie plots. But now, something called a stereo-photogrammetry robot is helping a 3,000-year-old city come …

Read the full story »
Health

Q & A

Home » Headline

Nobelprijs economie naar Diamond, Mortensen en Pissarides

Submitted by admin on Monday, 11 October 2010No Comment

 Nobelprijs economie naar Diamond, Mortensen en Pissarides11 oktober 2010, 13:20 uur | FD.nlDoor: Door Arend Clahsen

De Nobelprijs voor de economie is dit jaar toegekend aan Peter Diamond, Dale Mortensen en Christopher Pissarides voor hun onderzoek naar zoekfricties op markten.

Dit heeft de Zweedse Riksbank bekendgemaakt bij de toewijzing van de prijs voor economische wetenschappen ter ere van Alfred Nobel, de officieuze Nobelprijs voor de economie.

De drie wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar fricties op markten, dat is wanneer aanbod en vraag niet of moeilijk bij elkaar komen. De traditionele economische wetenschap kijkt hierbij vooral naar de prijs als middel om vraag met aanbod in evenwicht te laten komen. De wetenschappers merkten echter dat dit bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt niet altijd zo werkt.

Regulering

Hiervoor hebben zij een model ontwikkeld dat duidelijk maakt welke rol regulering en overheidsbeleid speelt in de hoogte van de werkloosheid, vacatures en lonen, zo stelt de Zweedse Riksbank. Een conclusie daaruit is dat werkloosheidsuitkeringen leiden tot een hogere werkloosheid en langere zoektijden voor werkzoekenden en werkgevers die een vacature moeten vullen.

Peter Diamond (1940) is onderzoeker aan het Massachusetts Institute of Technology. Dale Mortensen is geboren in 1939 en is wetenschapper aan de Northwestern University in Evanston.Christopher Pissarides in als Brits-Cypriotisch staatsburger in 1948 geboren in Nicosia en verbonden aan de London School of Economics. 

Gouverneur

Diamond is eerder dit jaar door de Amerikaanse president Barack Obama voorgedragen als gouverneur bij het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Hij zou dan lid worden van het rentebepalende comité bij de Fed. De Amerikaanse Senaat moet zich nog over die voordracht buigen.

Recente winnaars van de Nobelprijs voor economie

Winnaars Nobelprijzen 2010EconomiePeter Diamond (VS), Dale Mortensen (VS) en Christopher Pissarides (Brits-Cypriotisch)LiteratuurMario Vargas Llosa (Peru). Lees het artikel (alleen voor abonnees)Nobelprijs voor de VredeLiu Xiabo (profiel van de winnaar)

ScheikundeRichard Heck (VS), Akiri Suzuki (Japan) en Ei-ichi Negishi (Japan). Lees het artikel

Natuurkunde Andrei Geim (Nederland, Russisch van geboorte) en Konstantin Novoselov (Groot-Brittannië, Russisch van geboorte). Lees het artikelGeneeskundeRobert Edwards (Groot-Brittannië)

Copyright (c) 2010 Het Financieele Dagblad

Popularity: 1% [?]

Related Posts

No related posts.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.